25 دی 1393 - 11:36 شناسه خبر: 1630 نسخه چاپی

نان گرانی که آب هم رفت

نان گرانی که آب هم رفت
 با گذشت بیش از یک‌ماه از مصوبه کارگروه تنظیم بازار نان برای اصلاح نهایی قیمت و وزن نان نه‌تنها کیفیت انواع نان سنتی در تهران افزایش نی ...

 با گذشت بیش از یک‌ماه از مصوبه کارگروه تنظیم بازار نان برای اصلاح نهایی قیمت و وزن نان نه‌تنها کیفیت انواع نان سنتی در تهران افزایش نیافته بلکه گلایه‌های مردم از کاهش وزن و افت کیفی نان در نانوایی‌های سهمیه‌ای و آزاد پزبیشتر شده است.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنفی صنایع غذایی ایران، زمزمه‌های جدی اصلاح نرخ نان از آذر‌ماه امسال آغاز و افزایش 40درصدی متوسط نرخ نان سنتی در تهران و شمیرانات از 10آذرماه امسال اجرایی شد. اما این میزان افزایش نرخ كه برخلاف مصوبه هیأت وزیران بود، موجب شد تا كارگروه تنظیم بازار نان در استان تهران، مجدداً 23آذر‌ماه اصلاح نرخ‌ها را با كاهش قیمت و افزایش وزن چانه برخی انواع نان در دستوركار قرار دهد، اصلاحیه‌ای كه با مقاومت اتحادیه نانوایان مواجه و موجب شد تا نرخ‌های چند باره نان برخلاف عرف معمول این بار توسط بازرسان تعزیرات، سازمان صنعت و اتاق اصناف به نانوایی‌ها ابلاغ شود. گرچه در نشست‌های بعدی مسئولان با اتحادیه نانوایان، این اتحادیه اصلاحیه نرخ نان را پذیرفت اما هنوزهم بهبود كمی و كیفی نان از قافله افزایش قیمت‌ها حتی در نانوایی‌های آزاد‌پز جا مانده و موجب افزایش نارضایتی مردم شده است.

عرضه چند نرخی و افت كیفی نان

مسئولان دولتی در حالی ارتقای كیفی نان را مستلزم جبران هزینه تمام‌شده تولید با افزایش قیمت‌ها اعلام كردند كه به اعتقاد نانوایان افزایش 30درصدی نرخ نان با گرانی 20تا 30درصدی قیمت هر كیلوگرم انواع آرد و سایر هزینه‌های تبعی تولید جبران شده است. با این روند افزایش اخیر نرخ نان سودی برای نانوایی‌ها نداشته‌است بلكه درآمد حاصل از گرانی 30درصدی نان با حذف یارانه آرد در 20درصد نانوایی‌های آزاد پز و افزایش نرخ آرد مصرفی سایر نانوایی‌های سهمیه‌ای، عملا به جیب دولت رفته است كه با این روند جایی برای بهبود كمی و كیفی نان پس از افزایش اخیر قیمت‌ها باقی نخواهد ماند.كشمكش چند باره قیمت‌گذاری آرد و نان و عرضه چند نرخی نان با شكل‌گیری نانوایی‌های آزادپز همچنین زمینه افزایش تخلفات نانوایی‌های سنتی برای رعایت كیفیت و وزن و قیمت نان را فراهم كرده است به‌نحوی كه اكنون مردم از افت كمی و كیفی انواع نان سنتی به‌رغم افزایش بیش از 30درصدی قیمت‌ها گلایه داشته و هنوز هم برخی نانوایی‌ها از رعایت آخرین اصلاحیه نرخ نان طفره‌می‌روند.


آزادپزی به نفع دولت یا مردم؟!

به‌نظر می‌رسد آزادسازی نرخ نان با الزام آزاد پز شدن 20درصد نانوایی‌ها در گام نخست برای شكل‌گیری بازاری رقابتی، راه‌حل نهایی دولت برای حل معظل قیمت، كمیت و كیفیت نان است. رویه‌ای كه از 21دی‌ماه جاری در نانوایی‌های سنگكی شمال تهران آغازشده و ظرف چند روز به سایر نقاط شهر تسری یافته است. بر این اساس رئیس اتحادیه نانوایان سنگكی استان تهران اعلام كرده كه نرخ نان سنگك 450گرمی(در شرایطی كه وزن مصوب چانه خمیر سنگك 667گرم اعلام شده است) آزاد پز از 800تومان مصوب ستاد تنظیم بازار به 1300تا 1500تومان (سنگك یك رو خشخاش) و 2هزار تومان (سنگك 2رو خشخاش) در مقابل حذف سهمیه آرد نانوایی‌های آزاد پز افزایش یافته است. با این روند علاوه بر افزایش بیش از دوبرابری قیمت برخی انواع نان سنگك آزاد پز، وزن این نوع نان نیز در مرحله پخت با كاهش 217گرمی مواجه شده كه چندان منطقی به‌نظر نمی‌رسد.

نارضایتی مردم از كیفیت و قیمت نان سنگك در نانوایی‌های آزاد پز در حالی ادامه دارد كه مقرر شده تا از ابتدای بهمن‌ماه 20درصد تولید‌كنندگان بقیه انواع نان سنتی نیز آزاد پز شوند. این در حالی است كه بررسی قیمت و كیفیت نان در نانوایی‌های آزاد پز بیانگر این واقعیت است كه نه‌تنها وزن یا كیفیت نان در اینگونه نانوایی‌هاافزایش نیافته بلكه نبود نظارت بر تولید و عرضه نان در آزادپزها موجب اجحاف بیشتر به مردم با افت كمی و كیفی و عرضه چند نرخی این نوع نان با توجیه استفاده ازبرخی افزودنی‌های مجاز مانند سبوس، خشخاش و... شده است. با این روند به‌نظر می‌رسد دولت پرداخت هزینه آزمون و خطای آزادسازی نرخ نان در 20درصد نانوایی‌های سنتی را از جیب مردم در دستور كار قرار داده است.

نمی توانیم معجزه كنیم

رئیس اتحادیه تعاونی نانوایان استان تهران با اعلام اینكه با اصلاح اخیر نرخ نان هزینه تمام‌شده تولید كاهش نیافته است به خبرنگار ما اعلام كرد، قرار نیست پس از افزایش 30درصدی نرخ نان و آزادپزی 20درصد نانوایی‌ها معجزه‌ای در زمینه وزن و كیفیت انواع نان اتفاق بیفتد چرا كه وزن چانه خمیر انواع نان سنتی با چند گرم افزایش در اصلاحیه نرخ نان، همان وزن سال 91است. از سوی دیگر كیفیت نان به زنجیره‌ای از كیفیت گندم و آرد بستگی دارد كه كیفیت گندم درجه یك، 2و3 تولید داخلی یا وارداتی و آرد تحویل شده به نانوایان از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما این امكان فراهم شده كه از 15روز دیگر نانوایان بتوانند آرد مورد نیاز خود را با كیفیت مناسب از كارخانه‌ها تأمین كنند. قاسم زراعتكار وظیفه نظارت بر كیفیت و وزن نان را بر عهده بازرسان سازمان صنعت، اتحادیه نانوایان، اتاق اصناف كشور و تعزیرات قلمداد كرد و افزود: ناظران به‌طور مستقیم بر نانوایی‌های سنتی دارای آرد سهمیه‌ای نظارت می‌كنند اما براساس دستورالعمل هیأت وزیران نرخ نان در نانوایی‌های آزاد پز مشمول قیمت‌گذاری نیست و اتحادیه نیز وظیفه‌ای برای نظارت بر نرخ نان در نانوایی‌های آزادپز ندارد .


پاسكاری كیفیت نان

با گذشت حدود 2‌ماه از افزایش نرخ نان، هنوز هم افزایش كیفیت و اصلاح وزن نان بین دستگاه‌های دولتی و اتحادیه نانوایان پاسكاری می‌شود. درحالی‌كه رئیس اتحادیه نانوایان افزایش قیمت و كیفیت پایین آرد را عامل افت كیفی انواع نان سنتی قلمداد می‌كند، متولیان تأمین گندم و آرد با دفاع از كیفیت گندم وارداتی، تولید داخل و آرد، از بهانه‌تراشی نانوایان برای بهبود كیفیت نان خبر می‌دهند.مركز پ‍‍ژوهش‌های مجلس نیز با ارائه گزارشی، اصلاح ?? درصدی قیمت‌ها را راهكار مناسبی برای اصلاح ساختار صنعت نان كشور ندانسته و تأكید كرده است كه باید با اتخاذ برنامه‌هایی صحیح این صنعت را رقابتی كرد.


نان گران نمی‌شود26 فروردین‌ماه 93

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت: نان در برنامه فعلی دولت قرار ندارد و تصمیمی نداریم كه نسبت به افزایش قیمت آن اقدام كنیم. در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها فقط حامل‌های انرژی گران می‌شوند.


 آزادسازی نرخ آرد و نان  28فروردین  93

عباس قبادی، معاون وزیر صنعت: پیشنهاد آزادسازی قیمت آرد و گندم به دولت ارائه شد.اختلاف قیمت تمام‌شده خرید گندم با آنچه دراختیار كارخانجات آردسازی قرار می‌گیردسبب ایجاد رانت و فساد شده است.


سنگك 1400تومانی در راه 28 فروردین 93

محمدرضا نظر‌نژاد رئیس اتحادیه نانوایان سنگكی: بهای نان سنگك پس از آزاد‌سازی‌‌ها به 1400تومان می‌رسد. زمزمه‌هایی در مورد آزاد‌سازی‌ نرخ آرد و گندم در سال جدید به گوش می‌رسد.


افزایش نرخ نان تا 30درصد 18 آذر 93

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت: قیمت نان بنا بر خواسته اتحادیه نانوایان و برای جبران افزایش هزینه‌ انرژی و دستمزد كارگران از روز 10آذر 93حداكثر به میزان 30درصد افزایش می‌یابد.


گرانی بیش از 30درصدی نان 10 آذر 93

محسن لزومیان، رئیس اتحادیه تولیدكنندگان و صادركنندگان نان: نرخ هر قرص نان سنگك ???تومان، بربری ???تومان، لواش ???تومان و تافتون ???تومان تعیین شده است.


نان سال آینده گران نمی‌شود 17 آذر 93

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت: سال آینده افزایش قیمت نان نخواهیم داشت.اما نانوا‌ها آزادسازی قیمت نان را خواستار شدند، بنابراین دولت باید فكری به حال آنها می‌كرد.


كاهش ??درصدی نرخ نان 9 دی 93

نعمت‌الله تركی، معاون برنامه‌ریزی و اشتغال استانداری تهران: از دیروز اتحادیه نانوایان كاهش 10درصدی نرخ انواع نان سنتی در تهران را با اصلاح نرخ یا افزایش وزن چانه خمیر پذیرفته و به نانوایی‌ها ابلاغ كرد.

 

منبع: فودپرس